#
Blog

5 trends voor een digitale werkplek

Hoewel 95 procent van de organisaties het erover eens is dat een digitale werkplek belangrijk is voor hun bedrijf, heeft slechts 44 procent van hen al digitale werkplekprogramma's geïmplementeerd.

Een digitale werkplek is de verzameling digitale hulpmiddelen die een werknemer nodig heeft om zijn of haar werk gedaan te krijgen. Het omvat communicatie, samenwerking en hoe repetitief werk wordt beheerd en beheerd. Digitale werkplekken maken werken op afstand mogelijk en stellen teams in staat om altijd te weten waar het werk gaat gebeuren. Ze creëren het operationele recordsysteem en fungeren als de bron van de waarheid voor wat er op kantoor gebeurt.

Naarmate digitale werkplekken steeds prominenter en belangrijker worden, zullen de huidige trends grote invloed hebben op hoe ze veranderen en zich ontwikkelen. Hier zijn vijf trends die goede aanwijzingen zijn voor waar digitale werkplekken in de toekomst naartoe gaan.

Data security

Gegevensbeveiliging en gevoeligheid zijn twee van de grootste zorgen voor zakelijke leiders met digitale werkplekken.

Wanneer al uw operationele gegevens zich op één plaats bevinden, wilt u dat alle gegevens worden beschermd en dat kwetsbaarheden worden afgedicht. Veel digitale werkplekken zijn ook cloudgebaseerd, wat beveiligingsproblemen in een andere categorie plaatst. 

Organisaties hoeven niet alleen digitale werkplekken te gebruiken die het voor werknemers gemakkelijker maken om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren en transparantie te creëren, maar ze moeten ook platforms en hulpmiddelen gebruiken die gegevens veilig houden. In 2024 kunnen we van technische leiders en CIO's verwachten dat ze platforms gebruiken waarmee hun werknemers gegevens op de cloud veilig kunnen delen via hun eigen aangepaste beveiligingsmodellen. 

Het externe personeel omarmen 

Meer dan 80 procent van het totale personeelsbestand is bureauloos of op afstand. Dat wil zeggen dat ze hun werk buiten de fysieke kantoorruimte uitvoeren, weg van hun eigenlijke bureaus. En dit aantal groeit voortdurend naarmate meer en meer werknemers op zoek zijn naar een betere balans tussen werk en privé. 

Hoewel werken op afstand zijn voordelen heeft, kan het er ook voor zorgen dat werknemers zich niet verbonden voelen met hun werk en collega's. Dat is de reden waarom het opzetten van een digitale werkplek die de samenwerking kan verbeteren en de betrokkenheid van medewerkers kan stimuleren een van de grootste trends van dit moment is. Als gevolg hiervan kun je verwachten dat organisaties continu zullen investeren in digitale werkplektechnologieën zoals sociale netwerken voor bedrijven, ingebouwde videoconferenties en volledig geladen mobiele werkplek-apps. 

Gedistribueerde autoriteit en besluitvorming

Een groot voordeel van digitale werkplekken is dat ze informatie en hulpmiddelen beschikbaar stellen voor een grotere verscheidenheid aan mensen. Hierdoor heeft niet alleen het senior management, maar ook elke teamleider nu de mogelijkheid om dashboards, geautomatiseerde processen en samenwerkingskanalen te maken. 

Hierdoor kunnen bedrijven hun werk sneller opschalen met gedistribueerde besluitvorming. Wanneer mensen die het dichtst bij het probleem staan ​​dezelfde informatie hebben als iedereen, kunnen ze een meer gekwalificeerde beslissing nemen over hoe ze verder kunnen gaan of van pad kunnen veranderen. 

In een gedecentraliseerd systeem heeft elke medewerker in de organisatie een stem en kunnen zij hun mening duidelijk kenbaar maken. Dit systeem verbetert de betrokkenheid en productiviteit van medewerkers, omdat het helpt een gevoel van eigendom en verantwoordelijkheid bij medewerkers op te nemen. Digitale werkplekken rusten teams uit met dit soort autoriteit en macht. 

No-code en low-code platforms

Om een ​​effectieve digitale werkplek te creëren, lanceren steeds meer organisaties een ​​aangepast platform met workflows die de bedrijfsprocessen binnen het bedrijf weerspiegelen. 

No-code en low-code platforms stellen organisaties in staat zowel technische als zakelijke teams als onderdeel van hun ontwikkelingsproces op te nemen en op hun beurt de last voor hun IT afdeling te verminderen. Met een visuele interface en tools voor slepen en neerzetten bieden platforms zonder code een codevrije manier voor mensen om applicaties te ontwikkelen en te implementeren. 

Zelfs zakelijke gebruikers zonder kennis van of ervaring met codering kunnen zelf toepassingen maken. Hierdoor kunnen organisaties de kloof tussen zakelijke en IT teams verkleinen. Dus in plaats van IT teams te vertellen wat er moet gebeuren, kunnen business teams ze ook laten zien. 

Tools om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten

Digitale werkplekplatforms komen steeds vaker tegemoet aan de behoefte van bedrijven om hun werknemers beter te betrekken. 

In de afgelopen paar jaar zijn de meeste organisaties veranderd van top-down traditionele bedrijfskanalen naar moderne platforms die meer op samenwerking zijn gericht, op werknemers gericht en aantrekkelijker zijn. Een van de grootste redenen voor deze verandering was dat de top-downbenadering de werknemers vaak uitsluitte en hen het gevoel gaf niet betrokken te zijn, wat vaak tot inefficiëntie leidt. Als gevolg hiervan integreren organisaties functies zoals gamification, werknemersherkenning en beloningen in digitale werkplekplatforms om hun werknemers te betrekken en aan te moedigen

Artificial Intelligence

Volgens een onderzoek gelooft meer dan 76 procent van de managers dat kunstmatige intelligentie (AI) van fundamenteel belang is voor het succes van hun organisatie.

De bedrijven die AI al hebben geïmplementeerd, hebben een omzetstijging van 39 procent gezien. AI is een cruciale technologie geworden voor organisaties om hun efficiëntie en productiviteit te verbeteren. 

Door repetitieve en alledaagse taken in de hele organisatie uit te voeren, kan AI de tijd van de medewerkers vrijmaken die zij op hun beurt kunnen gebruiken om zich te concentreren op complexere problemen. Met andere woorden, AI stelt werknemers in staat om aan meer aantrekkelijke delen van hun werk te werken, wat hen productiever maakt en leidt tot betere resultaten voor het bedrijf

Je organisatie vooruit helpen

Een digitale werkplek is niet zomaar een modewoord; het is zeker hier om te blijven. Terwijl de huidige en toekomstige trends komen en gaan, zullen digitale werkplekken zich blijven aanpassen en aanpassen aan de behoeften van moderne organisaties. Investeer nu in het bouwen van uw digitale werkplek om te profiteren van snelle veranderingen

 

Vorige
Altijd en overal samenwerken
Volgende
Hoe houd je verschillende generaties tevreden?
#

Meer weten?

Neem contact op met Anouk Offermanns, Consultant Workplace & Mobility.