#
Blog

Innoveren met duurzame datacenters

De vraag naar IT-capaciteit blijft groeien. Er wordt steeds meer data gegenereerd, die overal moet kunnen worden benaderd. Datacenters worden geconfronteerd met een steeds hoger energieverbruik. Daarom innoveert de sector steeds meer op het gebied van duurzaamheid. In deze blog lees jij hoe je met een duurzaam datacenter kunt bijdragen aan een duurzame toekomst.

Vergroening van energieverbruik

Datacenters leiden in het gebruik van duurzame energie t.o.v. bijna alle andere industrieën. De stroom wordt in zowel Nederland als daarbuiten ingekocht. De Europese datacenter sector heeft gezamenlijk gepleit om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Afspraken over energie-efficiënte

Het aantal datacenters in Nederland neemt toe: diensten en data groeien sterk, maar de stijging van het energieverbruik van datacenters is relatief laag. Door onzuinige serverruimtes te verhuizen en verplaatsen naar grote en efficiëntere datacenters, is het energieverbruik een stuk efficiënter gemaakt. Dankzij deze besparingen en door gebruik van meer cloudapplicaties is het energieverbruik min of meer gelijk gebleven.

Energiewinst door thuiswerken

Met de extreme toename van het thuiswerken is de afhankelijkheid van de digitale infrastructuur ook toegenomen. Alle digitale werkplekken worden immers door datacenters gefaciliteerd. Sinds het thuiswerken is daarmee minder energie verbruikt (-10%), terwijl het stroomverbruik van de datacenters zelf met slechts 1-4% steeg. In het scenario dat iedereen één keer per week zou thuiswerken zou dit een impact maken van een jaarlijkse daling van 24 miljoen ton.

Duurzaam design op schaal

Om trends en ontwikkelingen bij te blijven dient een datacenter duurzaam, efficiënt en schaalbaar te zijn. Grote bedrijven hebben meer middelen om datacenters efficiënt te ontwerpen en te beheren. Kleine racks in kantoren verbruiken meer en zijn vaak ook ouder. Bij een MKB draaien ze misschien wel tien jaar, terwijl grote datacenters sneller vernieuwen met zuinigere servers. Kleinere servers in fabrieken, winkels en bedrijven zijn minder zichtbaar, maar net die IT-infrastructuur zal de komende jaren zwaar gaan wegen op het elektriciteitsnet. Des te belangrijker dus om deze datacenters in de gaten te houden. 

Duurzaamheid hoort daarom betrokken te zijn in de designfase. Alles begint al bij de locatie. Waar staat het datacenter? En is daar ruimte om hernieuwbare energie op te wekken? Dit zijn dingen waar je op voorhand goed over moet nadenken. 

Duurzaamheid gaat verder dan hardware

Duurzaam ondernemen gaat verder dan alleen het meten van energieverbruik. Duurzaamheid hoort een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering en dienstverlening te zijn om echte resultaten te boeken. De drie pijlers People, Planet en Profit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een gezonde balans tussen deze pijlers moet daarom altijd het streven zijn voor duurzame datacenters.

#

Meer weten?

Neem contact op met Mark Jongen, Solution Specialist Datacenter.