#
Blog

De opkomst van webbrowser-gebaseerd werken

Is jouw organisatie al gewend om te werken in de cloud? Of bevind je je nog midden in de transitie van het migreren van lokale softwareapplicaties naar applicaties die vanuit de webbrowser werken? In dit tijdperk van digitale transformatie zien we een duidelijke trend richting webbrowser-gebaseerd werken.

Steeds meer organisaties maken gebruik van cloud tooling en webapplicaties om hun dagelijkse taken uit te voeren. Deze trend wordt niet alleen ondersteund door de voordelen voor organisaties, maar ook door de nieuwe verdienmodellen van softwareaanbieders. In deze opinieblog van Joël Mentink (Onze Technical Expert voor Google) bekijken we deze verschuiving naar webapplicaties.

Het gemak en de voordelen van webapplicaties

Een webapplicatie is een softwaretoepassing die toegankelijk is via een webbrowser via het internet of intranet. In vergelijking met traditionele desktopapplicaties bieden webapplicaties eenvoudige en snelle toegankelijkheid vanaf verschillende apparaten met internettoegang. Dit draagt bij aan de productiviteit van werknemers, ongeacht hun locatie.

Een van de grootste voordelen van werken vanuit de webbrowser is dat complexe software-installaties en regelmatige app-updates volledig ontbreken. Online gehoste applicaties minimaliseren softwarecompatibiliteitsproblemen en verlichten de last van IT-afdelingen. Automatische updates houden de applicaties up-to-date zonder dat gebruikers iets hoeven te doen. Het goede nieuws is dat steeds meer software-aanbieders hun applicaties ook via de webbrowser beschikbaar maken.

Dankzij cloudopslag en online samenwerkingstools kunnen teams bijvoorbeeld ook gelijktijdig aan documenten werken, wijzigingen bijhouden en opmerkingen plaatsen. Dit leidt tot efficiënte communicatie en verbeterde workflows en draagt daarmee bij aan een hogere productiviteit.
 

Uitdagingen en beveiligingskwesties

Hoewel webbrowser-gebaseerd werken talloze voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen. Een betrouwbare internetverbinding is cruciaal, omdat een trage of instabiele verbinding de productiviteit kan hinderen. Beveiligingskwesties zijn eveneens van belang, waarbij bedrijfsgegevens en vertrouwelijke informatie in de online omgeving goed moeten worden beschermd.

Waarom de traditionele werkplek voor organisaties niet altijd meer voldoet

Veel organisaties zullen herkennen dat het beheer van Windows-gebaseerde werkplekken ook uitdagingen met zich meebrengen. Allereerst is er de voortdurende noodzaak om een robuuste beveiligingsinfrastructuur te handhaven om malware, virussen en datalekken te voorkomen. Maar denk ook aan het configureren en onderhouden van images, installeren van computers en softwareapplicaties, maar ook het aanbieden van data migratie en back-up oplossingen. Dit alles vraagt natuurlijk het nodige aan resources en capaciteiten van de IT-afdeling.

Zeker wanneer gebruikers primair vanuit de webbrowser werken, kun je je als organisatie afvragen waarom je deze gebruikers nog van een volwaardige desktopwerkplek wilt voorzien met een relatief grote impact op het beheer. Je kunt immers ook kiezen voor een intuïtieve en inherent veilige werkplek die eenvoudig te implementeren en te beheren is.

Steeds meer organisaties stellen zichzelf dan ook de vraag of zij hun medewerkers niet van een eenvoudigere werkplekoplossing kunnen voorzien.

ChromeOS als oplossing

Voor IT-managers kan ChromeOS een geschikte oplossing zijn, vooral voor organisaties die streven naar een lichtgewicht, snel en eenvoudig te gebruiken werkplek. Chromebooks, aangedreven door ChromeOS, bieden een ideale omgeving voor webbrowser-gebaseerd werken.

ChromeOS onderscheidt zich met een gelaagde beveiligingsarchitectuur. Apparaten zijn voorzien van read-only versies van het besturingssysteem, waardoor manipulatie door apps en malware wordt voorkomen. Beveiligingsupdates worden automatisch uitgevoerd, en ChromeOS apparaten ontvangen tot wel 8 jaar lang regelmatige updates om te beschermen tegen de nieuwste bedreigingen.

Balans tussen beveiliging en gebruikerservaring

Een uitdaging in IT is het vinden van een balans tussen beveiliging en gebruikerservaring. Strikte beveiligingsmaatregelen kunnen de gebruiksvriendelijkheid belemmeren. Moderne technologieën, zoals biometrische verificatie en single sign-on, bieden een hoger niveau van beveiliging zonder afbreuk te doen aan gebruiksgemak. Een positieve gebruikerservaring verhoogt de tevredenheid en productiviteit van medewerkers.

Chrome Enterprise, gericht op bedrijven, maakt het organisaties mogelijk om de juiste balans te vinden tussen beveiliging en gebruiksgemak. Het integreert naadloos met cloudservices zoals Google Workspace en Microsoft 365. Door gebruik te maken van Chrome Enterprise kunnen organisaties productieve en veilige werkomgevingen creëren en tegelijkertijd gebruikers tevredenstellen.

Op zoek naar een productieve werkplek?

In een wereld waarin flexibel en remote werken steeds belangrijker worden, is de behoefte aan intuïtieve en productieve werkplekken gegroeid. ChromeOS, ondersteund door Chrome Enterprise, biedt een oplossing die zowel beveiliging als gebruikersgemak omvat. Door te streven naar een optimale gebruikerservaring, kunnen organisaties talent aantrekken, behouden en motiveren, en concurrentievoordeel behalen.

Kortom, ben je op zoek naar een flexibele, veilige en gebruiksvriendelijke werkplek die de productiviteit van je organisatie verhoogt? ChromeOS en Chrome Enterprise bieden misschien wel de oplossing die je zoekt.

Heb je andere uitdagingen hebben op het gebied van Apple, Android of Microsoft? Kijk dan eens op onze Team Technical Experts-pagina om een beeld te krijgen van de oplossingen en diensten die we jouw organisatie kunnen bieden.

Conclusie

De verschuiving naar webbrowser-gebaseerd werken is onmiskenbaar, met voordelen zoals eenvoudige toegankelijkheid, naadloze samenwerking en verminderd IT-beheer. ChromeOS, met zijn beveiligingsvoordelen en focus op gebruiksgemak, helpt IT-managers bij het faciliteren van deze transitie naar een moderne en efficiënte werkomgeving.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van ChromeOS en zou je graag samen met mij willen onderzoeken of ChromeOS een geschikte werkplekoplossing voor jouw organisatie is? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op via onderstaande button. 

Wil je graag ChromeOS eerst zelf ervaren en vermijd je liever directe investeringen? Met ChromeOS Flex kun je heel eenvoudig en kosteloos een oude PC of Mac converteren naar een ChromeOS-apparaat. Hulp nodig? Neem dan contact met mij op.

Vorige
De rol van een Technical Expert
Volgende
Het gemak van Zero Touch Enrolment
#

Meer weten?

Neem contact op met Joël Mentink, Technical Expert Google.