#
Blog

Hybride ecosysteem: het oude normaal kwam nooit meer terug

Maastricht, Jef Beenkens

Hybride werken, een gedachtegoed dat is ontstaan door Covid-19. Gedurende deze hele periode smachtten we naar het oude normaal, dat we voorheen kenden als kantoor en af en toe thuis. We dachten vanuit een mix van twee containers, waarin we nog altijd beperkt werden door onze locatie. Inmiddels 2024, en we beseffen dat het oude normaal niet meer terugkomt.

Je manier van werken is veranderd, vooral op het gebied van samenwerken. Dit moet makkelijker dan ooit gaan. En mag niet meer geleid worden door barrières zoals taal, tijd of locatie. De werknemer stelt de eisen.

Leven, wonen, werken en reizen in één

Werkgevers worden inmiddels zorgvuldig geselecteerd op basis van imago, vooral door alle werkende tussen de 20 en 30 jaar oud. Wie is die werkgever, wat doen ze en wat hebben ze te bieden. En vooral op wat voor een manier? Werken op een biologische routine: leven, wonen, werken en reizen. In één geheel vervlochten. Dat is wat telt.

Geen afgebakende werktijden of plekken

Voorheen stond werk en privé lijnrecht tegenover elkaar. Door middel van het hybride werken integreren werknemers vrijwillig werk ook in privésferen. Hoe ga je hier beleidsmatig mee om? Hoe faciliteer je dit op een gezonde, prettige manier

De managementstructuur die 99% van de bedrijven hanteren is verleden tijd. Je bedrijf heeft leiders nodig, die een duidelijke koers aangeven, de richting wijzen en collega’s op weg helpen naar het behalen van een doelstelling. Op de plek en het tijdstip dat past voor die collega, los van plek of functietitel.

Zo zijn er geen afwegingen meer nodig voor werk of privé. Want nee, je bent niet in overtreding wanneer je met je kind om 10.15 naar de speeltuin gaat, of langs de markt loopt voor vers fruit om half 2. Onderzoek toont aan dat vrijheid en flexibiliteit in een baan drastisch bepalend is voor de mate van werknemerstevredenheid. En dat op zijn beurt, zorgt voor extra toegevoegde waarde van een werknemer in de keten van het bedrijf. Wie wil dat nou niet?

Jij bepaalt jouw working space

We praten daarom niet langer over werken vanuit thuis of kantoor, maar over working spaces. Hier zijn ruimtes gelijkwaardig. Er zijn niet langer hoofdkantoren. Want of je nu werkt vanuit de auto, de keukentafel bij je zus of wachtend op je auto in de garage: JIJ bepaalt jouw space. 

Zo zorg je voor harmonie tussen werk en privé. Geen afgebakende werktijden meer. Je werkt in je energie, en levert performance. En dit valt of staat met een stuk taakvolwassenheid. Hoe jij je afspraken linksom of rechtsom nakomt doet er niet toe. Wie, wat, waar en wanneer: die vraag stellen we niet meer. 

En als werkgever zorg jij voor die mogelijkheden zodat jouw werknemers dat kunnen doen. Plaats onafhankelijk werken met veilige, goedwerkende apparatuur. 

Wil jij ook van start met een hybride ecosysteem? Krijg dan inzicht in jouw huidige situatie met ons Workforce Enablement Assessment:

Meer informatie

Jef Beenkens,
Business Unit Manager Workplace & Mobility

Vorige
Flexibiliteit verleden tijd met het hybride werken beleid
Volgende
Workforce enablement assessment
#

Meer weten?

Neem contact op met Jef Beekens, Business Unit Manager Workplace & Mobility