#
Blog

Tips voor thuiswerken

Sinds het coronavirus om zich heen grijpt moeten we noodgedwongen zoveel mogelijk thuiswerken. Ook diegenen die dat voorheen zelden of misschien helemaal niet deden. Maar als een thuiswerkplek niet goed is ingericht, dan kan thuiswerken een hele uitdaging zijn. Dat geldt niet alleen voor de eindgebruiker zelf, maar ook voor de IT manager. Werken je medewerkers voor het eerst vanuit thuis? Dan kun je waarschijnlijk wel wat tips voor thuiswerken gebruiken. Lees dan hieronder met welke middelen je hen helpt om hun thuiswerkplek productiever, efficiënter én aangenamer maken.

Een zakelijke laptop

Als je medewerkers thuiswerken hebben ze natuurlijk een zakelijke laptop of een desktop nodig. Je kunt ze ook hun eigen devices laten gebruiken, maar die zijn vaak verouderd of niet goed genoeg beveiligd. Een zakelijke laptop is daarom ook de meest voor de hand liggende keuze. Een desktop neemt meer ruimte in beslag en staat op een vaste plek. Een laptop is daarom een stuk handiger, vooral als ruimtegebrek een issue is.

Het werkt doorgaans het prettigst op een laptop met een 15,6 of een 17,3 inch scherm. Maar niet alleen de schermgrootte is van belang. De technologische ontwikkelingen rond laptops gaan hard en daar horen ook nieuwe soorten aansluitingen bij. De kans is echter aanwezig dat er binnen je organisatie nog niet overal de allernieuwste aansluitingen en stekkers aanwezig zijn. Kies dan een laptop die ook over oudere aansluitingen als VGA beschikt. Niet iedere laptop past op elke docking station, dus let daar goed op.

Dual-band router

Een goede wifi-verbinding is voor thuiswerken van levensbelang. Met een goede router kun je webpagina’s sneller laden en heb je geen last van videogesprekken die vastlopen of wegvallen. Zo zien je medewerkers hun collega’s haarscherp en verstaan ze elkaar goed. Daarnaast kun je grote bestanden moeiteloos downloaden en openen, zelfs als het om grote bestanden gaat.

Maar waar let je dan op bij het kiezen van een goede router voor je medewerkers? Nieuwere dual-band routers hebben twee frequenties die je tegelijkertijd kunt gebruiken. Dat betekent dat je medewerkers de snellere 5 GHz-frequentie kunnen gebruiken voor hun werkapparaten, terwijl ze andere apparaten van de 2,4 GHz-frequentie gebruik laten maken.

Maar zelfs een nieuwe router kan geen sterk en stabiel wifi-signaal krijgen tenzij de router op een goede locatie geplaatst wordt. Onthoud dat een wifi-signaal zwakker wordt naarmate apparaten verder weg zijn. Het signaal wordt daarbij ook nog eens onderbroken door dikke muren en andere obstakels. Om het meeste uit hun router te halen, adviseer je jouw medewerkers om deze op een centrale locatie zo dicht mogelijk bij hun werkplek te plaatsen.

Verstelbaar bureau

Net als op kantoor is het belangrijk dat medewerkers ook thuis een goede werkhouding hebben. Zo blijven ze gezond en zijn ze productiever.

Een verstelbaar bureau is dan ook een must. De basismodellen zijn handmatig in hoogte verstelbaar, zodat het tafelblad op de ideale werkhoogte staat. Met een zit-sta bureau schakel je makkelijk tussen zittend en staand werken en voorzie je jouw medewerkers van het meeste comfort.

Ergonomische bureaustoel

Om zo goed mogelijk aan een bureau te werken, heb je een verstelbare stoel nodig. Eetkamerstoelen zijn absoluut niet geschikt om de hele dag op te zitten. Daarom is de juiste bureaustoel ook één van de tips voor thuiswerken.

Bij een goede bureaustoel kun je op zijn minst de armleuning en de hoogte van het zitvlak aanpassen. Er bestaan zelfs ergonomische bureaustoelen die een actieve en gezonde houding stimuleren. Zo krijgen je medewerkers minder snel last van rugklachten.

Extra monitor

Met twee schermen kunnen medewerkers thuis makkelijk een videocall bijwonen op het ene scherm terwijl ze op het andere scherm bestanden open hebben staan. Maar ook voor medewerkers die met grote Excel-bestanden werken hebben baat bij een extra scherm. Echter, thuis is de ruimte vaak beperkt.

Een 24 inch scherm heeft dan een ideaal formaat. Als je kiest voor monitoren met een blauw licht filter hebben medewerkers ook nog eens minder snel last van vermoeide ogen. Zorg er ook voor dat de monitor in hoogte verstelbaar is voor een correcte zithouding. Een hoge resolutie en goede kleurweergave zijn ook van belang, met name voor medewerkers die programma’s zoals Photoshop gebruiken.

Tips voor thuiswerken en productief samenwerken?

Download gratis onze infographic "Productief samenwerken vanuit thuis". Ontdek onder andere wat de must-haves zijn én lees de voordelen van thuiswerkers.

Wireless toetsenbord en muis

Laptops hebben vaak een klein toetsenbord zonder verlichting en num pad. U kunt veel draadloze toetsenborden van volledige grootte vinden met verlichte toetsen en oplaadbare batterijen. U wilt ook een goede draadloze muis hebben in plaats van het trackpad van uw laptop te gebruiken.

Docking station

Een docking station is ideaal voor thuiswerkers. Medewerkers hoeven dan geen wirwar van kabels meer in hun laptop te steken..

Zo werken ze in een handomdraai met meerdere schermen tegelijk en surfen ze via een stabiele internetverbinding met de kabel. Handig voor medewerkers die veel randapparatuur gebruiken.

Webcam met microfoon

Als de laptops van je medewerkers nog geen of verouderde webcams hebben kun je ze voorzien van een los exemplaar. Tegenwoordig zijn de meeste webcams erg klein, maar ze hebben veel functies.

Je hebt een camera nodig met een resolutie van minimaal 720p tot 1080p en een framesnelheid van minimaal 30 frames per seconde. Anders loop je het risico dat video hapert of vastloopt. Zijn er medewerkers die een MacBook gebruiken? Zorg er dan voor dat de webcam daar dan ook geschikt voor is, aangezien de meeste webcams zijn gemaakt voor Windows-computers.

All-in-one printer

Zelfs thuis moeten medewerkers af en toe printen.

In dat geval is een all-in-one printer een goede oplossing. Deze zijn ontworpen voor een zakelijke omgeving met beperkte ruimte. Ze kunnen naast printen ook kopiëren, scannen en eventueel faxen.

Printen medewerkers vooral documenten? Dan is een laserprinter een prima keuze. Medewerkers met creatieve beroepen hebben vaak meer baat bij inkjet printers voor kwalitatief hoogwaardige kleurenafdrukken.

Zo heeft iedereen andere printbehoeften. Een ideale oplossing is de HP+: een slim printsysteem dat vooruit denkt. Hierdoor is je printer veiliger, productiever, duurzamer en altijd gebruiksklaar.

Koptelefoon met noise-cancelling

Een van de laatste tips voor thuiswerken is een geschikte koptelefoon.

Met een goede koptelefoon met noise-cancelling blijven je medewerkers gefocust, ook als ze tegelijkertijd thuis zijn met hun partner of kinderen. Veel koptelefoons hebben tegenwoordig ook een ingebouwde microfoon, dus ze zijn perfect voor handsfree bellen en videogesprekken.

Hoe maak je de beste keuze voor jouw medewerkers?

Het liefst geef je jouw medewerkers natuurlijk het beste van het beste, maar het is een behoorlijke hap uit je budget als je ze plotseling allemaal tegelijkertijd van nieuwe hardware moet voorzien. Je kunt er dan voor kiezen om ze bijvoorbeeld van een door jou vastgesteld budget gebruik te laten maken. Maar je kunt ze ook tussen een selectie van hardware laten kiezen. Zo kunnen ze zelf kiezen wat bij hun thuiswerksituatie past

Device as a Service

Heb je niet voldoende budget om je medewerkers van een goede thuiswerkplek te voorzien? Dan is Device as a Service (DAAS) misschien iets voor jouw organisatie.

In het kort is DAAS een dienst waarbij je voor een vaste prijs per maand devices afneemt, compleet met de bijbehorende IT services en support. Dat device kan een laptop, tablet, smartphone of pc zijn. Alle bijkomende diensten zoals configuratie, plaatsing, ondersteuning, support en zelfs de afvoer van oude apparatuur zijn bij de prijs inbegrepen. Je betaalt dan alleen voor het gebruik van het device. De hardware gaat aan het einde van de contractlooptijd weer terug.

Met Device as a Service besteed je het onderhoud op het gebied van hardware uit. Daarnaast zijn je medewerkers en eindgebruikers altijd voorzien van de meest moderne en up-to-date hardware.

Wist je dat wij onlangs een webinar over DAAS hebben georganiseerd? Kijk het hier terug.

Kijk webinar terug

Advies op maat

Ben je benieuwd wat het beste bij jouw organisatie en budget past? En op zoek naar nog meer tips voor thuiswerken? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. Zij helpen jou op weg met deskundig advies en best practices.

Download ook ons e-book over hybride werken!

Hybride werken in jouw organisatie? Hoe pak je dat aan?

Vraag het ARP Workforce Enablement Assessment aan!
 

Met het ARP Workforce Enablement Assessment krijg je inzichtelijk waar je staat als organisatie. Vanuit daar bepalen we samen een oplossingsrichting voor toekomstige uitdagingen op het gebied van IT en digitalisatie.

Wat levert het ARP Workforce Enablement Assessment op?

  • Een efficiëntere manier van samenwerken
  • Toont aan waar je staat als organisatie ten opzichte van je IT en- HR beleid
  • Makkelijker inspelen op situaties door continue veranderingen als uitgangspunt te nemen
  • Een visuele roadmap die is afgestemd op jouw organisatie
Naar assessment
Vorige
Telewerken: begin met een thuiswerkbeleid
Volgende
Altijd en overal samenwerken
#

Meer weten?

Neem contact op met Anouk Offermanns, Consultant Workplace & Mobility.