#
Blog

IT trends 2021

Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen up-to-date bent, maar ook toekomstbestendig bent wat betreft IT oplossingen? Net zoals we het vorige jaar de IT trends 2020 met je deelden ontdek je hieronder wat de vijf belangrijkste IT trends van 2021 zijn.

De vijf IT trends van 2021

IT trend #1: Edge AI wint terrein

Een van de nieuwe IT trends ten opzichte van de IT trends 2020 is Edge AI. Edge AI is een netwerkinfrastructuur die het mogelijk maakt dat AI-algoritmen op de rand van een netwerk draaien en dus lokaal op de hardware hun analyses kunnen uitvoeren. Zowel de dataverzameling als de dataverwerking vinden plaats op dezelfde hardware. Het feit dat Edge AI lokaal werkt, betekent ook dat de hardware niet aangesloten hoeft te zijn op je netwerk. Dit wordt dan ook beschouwd als de volgende golf van kunstmatige intelligentie. De plotselinge veranderingen in het netwerkverkeer die gepaard gingen met de verschuiving naar thuiswerken, zullen waarschijnlijk de beweging richting edge computing versnellen.

IT trend #2: Cybersecurity wordt volwassen

Wat betreft trends in ICT is cybersecurity geen nieuwe trend, maar deze IT trend blijft van groot belang. Volgens Interpol heeft de coronacrisis een ongekende kans gecreëerd voor cybercriminelen om hun aanvallen te vergroten. Toch overschatten de meeste bedrijven hun prestaties op het gebied van cyberbeveiliging: slechts 24% van de bedrijven heeft hun cybersecurity daadwerkelijk op orde. Het identificeren van veelvoorkomende zwakke punten in de IT beveiliging en het ontwikkelen van volwassenheid op het gebied van cyberbeveiliging staat centraal bij het bouwen van echt veerkrachtige digitale organisaties. Oplossingen als Network Access Control zijn dan ook in opkomst.

Ga jij ook voor 99,9% waterdichte IT Security? Bekijk ons Security Wheel: in 12 stappen optimaal beschermd tegen cybercriminaliteit. Download hier het e-book.

IT trend #3: XAAS wordt de groene manier van zakendoen

Een van de IT trends die je ook in ons vorige overzicht terugvond: as-a-service. Volgens Gartner vervangen circulaire economieën de komende jaren de lineaire economieën. De opkomst van Anything as a Service, ofwel XAAS, is hiervan het gevolg. De voorkeuren van consumenten en aandeelhouders verschuiven steeds verder richting duurzaamheid. Organisaties staan onder toenemende druk om zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Daarom vindt er een verschuiving van het verkopen van producten naar één model plaats. Hierbij worden bestaande materialen en producten gehuurd, hergebruikt en gerecycled.

Meer over XAAS? Lees meer over onze XAAS oplossingen!

IT trend #4: Hyperautomatisering maakt een einde aan legacy

Geen nieuwe IT trend, maar ook hyperautomatisering is een van de IT trends van 2021. Het idee erachter is dat je alles wat je kunt automatiseren, ook daadwerkelijk moet automatiseren. Hyperautomatisering wordt vooral aangedreven door de worsteling met legacy-applicaties die in veel organisaties nog gemeengoed zijn. Verouderde software leidt tot dure en inefficiënte processen die vragen om herhalende en handmatige handelingen. Hyperautomatisering maakt gebruik van de inzichten en tooling van diverse technologieën zoals AI, robotisering en business intelligence. Hyperautomatisering is een IT trend die de komende jaren een grote impact gaat hebben op de dagelijkse bedrijfsvoering van menige onderneming. Het bevordert de efficiëntie van organisaties en werkt direct door in de bedrijfsresultaten en de tevredenheid onder klanten en medewerkers.

IT trend #5 : Hybride heeft de toekomst

Een van de belangrijkste IT trends voor 2021 is de opkomst van de hybride cloud en het hybride datacenter. De hybride cloud biedt een combinatie van flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid. Laagdrempelige applicaties die door veel mensen worden gebruikt draaien in de publieke cloud, terwijl bedrijfskritische of privacygevoelige data in een afgeschermde private cloudomgeving gezet worden. Hetzelfde geldt voor het hybride datacenter, waarbij het gemak van de cloud gecombineerd wordt met de veiligheid van een on-premise datacenter. Hybride houdt simpelweg in dat je gebruik maakt van best of both worlds.

Meer weten over hybride datacenters? Download hier het e-book 'Hybrid cloud'.

Wat wordt jouw grootste IT uitdaging?

Weet jij al wat jouw grootste uitdaging wordt? Waar je ook mee aan de slag gaat op het gebied van IT, met deze informatie heb jij alvast een beter idee wat de nabije toekomst voor jou in petto heeft.

Vorige
Hardware leasen of Device as a Service?
Volgende
Network Access Control | Je kunt niet meer zonder
#

Meer weten?

Neem contact op met Jef Beekens, Business Unit Manager Workplace & Mobility