#
Blog

Een sterke IT security met interne segmentatie

De digitale innovatie anno 2024 levert veel bedrijven nieuwe diensten en zakelijke kansen op. Maar door het toenemende gebruik van IoT, mobiele apparaten, applicaties en diensten in de cloud worden bedrijven ook steeds vatbaarder voor aanvallen van zowel binnenuit als buitenaf. Hoe houd je in deze tijd je netwerkprestaties, beveiliging en beschikbaarheid op peil? Dat doe je door het inzetten van een krachtige firewall omgeving. Hiermee houd jij al het kwaad buiten.

Grip op je groeiende bedrijfsnetwerk

Hackers weten steeds vaker én makkelijker toegang te krijgen tot gevoelige bedrijfsdata. Ze dringen steeds vaker door de beveiliging van de perimeter. Het is dus belangrijk om grip te krijgen op je groeiende bedrijfsnetwerk en het inzicht te verbeteren. Dit kun je doen door segmenten te creëren met een firewall. Maar wat houdt dit precies in?

Bekijk ook eens ons e-book 'Netwerk beheren: behoud controle over je bedrijfsnetwerk met NAC'.

Interne segmentatie

Met interne netwerksegmentatie neem je controle over het verkeer tussen je netwerkgroepen. Je netwerk bestaat uit virtuele netwerkzones, VLAN’s genoemd. Het gebruik hiervan vermindert het aantal mogelijke systemen in een IP-subnet, waardoor de belasting op het netwerk vermindert. Door per VLAN een aparte policy te implementeren breng je segmenten aan die elk een eigen virtuele firewall hebben.

In veel gevallen wordt interne netwerksegmentatie door een layer3 netwerkswitch toegepast. Zo zitten bijvoorbeeld servers, PC’s, wireless aparaten en printers in een aparte netwerkzone. Hiermee maak je maatwerk van het beveiligen van je infrastructuur. Je kunt het namelijk segmenteren hoe je zelf wilt: op basis van device of gebruikersgroep. Zo creëer je een optimale security in de kern van jouw netwerk. Maar waarom is netwerksegmentatie nou echt zo belangrijk?

Zonder netwerksegmentatie kunnen álle aanwezige devices binnen jouw bedrijf met elkaar communiceren. Dit betekent dat virussen zich makkelijk kunnen verspreiden van het ene device naar een ander. Met behulp van netwerksegmentatie zorg jij ervoor dat een mogelijke besmetting beperkt wordt en blokkeer je al het verkeer tussen je netwerkgroepen met behulp van verschillende virtuele firewalls.

Dataverkeer controleren met een firewall

Van oorsprong werd een firewall aan de buitenkant van een organisatie geplaatst. Maar, door de groei van verkeer en een andere positie in het netwerk worden firewalls steeds belangrijker. Ze moeten namelijk steeds meer verkeer afhandelen.

Zo kun je per VLAN bepalen wat wel en niet mag. Door het creëren van silo’s wordt zowel noord-zuid verkeer als oost-west verkeer beveiligd. De toegang wordt uitgevoerd door het toepassen van Access Lists (ACL’s) op de communicatie tussen de betreffende VLAN’s.

Met een krachtige firewall omgeving kun je als bedrijf de enorme datavolumes en de overvloed aan applicatieverkeer veilig én efficiënt verwerken. Dit maakt het mogelijk om te segmenteren, grip te krijgen op interne en externe risico’s en een optimale gebruikservaring te garanderen.

Ook voor een 99,9% waterdichte IT security streven?

Download ons e-book 'Security wheel: in 12 stappen naar een optimale IT security'

Download e-book

Powered by

Vorige
Je infrastructuur optimaal beveiligen. Waar begin je?
Volgende
Network Access Control | Je kunt niet meer zonder
#

Meer weten?

Neem contact op met Mark Jongen, Solution Specialist Datacenter.