#
Blog

Dataverwerking. NVMe: het interface-protocol voor jouw datacenter?

Data storage krijgt een steeds belangrijkere rol, maar de toepassingen hiervan veranderen razendsnel en vragen steeds meer van je IT-landschap. Bedrijven kiezen dan ook steeds vaker voor een All Flash Array (AFA). Een AFA is een storage-infrastructuur die alleen uit flash memory drives bestaat, in plaats van de welbekende spinning disk drives. Dit noemen we ook wel Solid State Array (SSA).

All Flash Arrays en Solid State Arrays maken je bedrijfsapplicaties snel en flexibel, en zorgen daarnaast ook nog eens voor een hogere performance.

Traditionele All Flash Arrays of NVMe? 

Het is dan ook niet verrassend dat All Flash Arrays steeds vaker gebruikt worden in moderne datacenters. Technologische ontwikkelingen veranderen steeds sneller, wat vraagt om hogere prestaties en meer capaciteit. All Flash Arrays kunnen daar een oplossing voor zijn, maar zijn niet allemaal op dezelfde manier ontwikkeld. Als je plannen hebt voor een traditionele All Flash Array, dan kan het interessant zijn om ook eens naar NVMe te kijken.

Wat is NVMe? 

De afkorting NVMe staat voor Non Volatile Memory express. Het is een interface-protocol voor het aansturen van NVM-devices zoals Solid State Drives (SSD) en nieuwe types flashgeheugen. Waar je met traditionele oplossingen vaak veel schijven nodig had om aan alle eisen te kunnen voldoen qua latency en bandbreedte, heb je met NVMe een veel kleinere hoeveelheid schijven nodig om optimale prestaties te leveren.

Voordelen NVMe 

Maar waarin onderscheidt NVMe zich nu? We zetten de voordelen voor je op een rij:

  • Meer queues mogelijk
    Het SAS-protocol waar tegenwoordig de meeste schijven gebruik van maken, ondersteunt slechts één waarin 256 commando’s passen. Bij flash drives geldt deze fysieke beperking niet meer en kunnen er zoveel commando’s tegelijk uitgevoerd worden als je wil. Bij NVMe is het aantal queues dan ook verhoogd naar ruim 65000 met evenveel commando’s per queue.
  • Meer bandbreedte
    Het kunnen uitvoeren van meer commando’s tegelijkertijd is natuurlijk interessant, maar die moeten vervolgens dan wel getransporteerd kunnen worden. NVMe zit rechtstreeks op de PCIe-bus die een snelheid heeft van ongeveer 1GBps per lane. Hoe meer lanes je kunt gebruiken, hoe hoger je bandbreedte is.
  • Minder latency
    Omdat NVMe direct op de PCIe-bus zit is de afstand naar de processor een stuk korter. Er zit geen controller meer tussen en de instructieset is vereenvoudigd en teruggebracht naar dertien noodzakelijke commando’s. Ook is het aantal benodigde CPU cycles gehalveerd. Samen met het verhoogde aantal queues leidt dit tot een lagere latency.

Is NVMe interessant voor jouw datacenter? 

Het is relatief gemakkelijk om NVMe te implementeren in je bestaande storage-oplossing. Een NVMe SSD is sneller en compacter, maar ook duurder. Hoeveel baat je erbij hebt is afhankelijk van de manier waarop jouw organisatie het datacenter gestructureerd heeft. Wil je meer weten? Neem dan onderaan de pagina vrijblijvend contact op met onze datacenter specialisten.

 Is jouw datacenter klaar voor de toekomst? Kom erachter in ons e-book!

Download datacenter e-book

Powered by

Vorige
De implementatie van AI in jouw datacenter
Volgende
Hoe weet je of je een verouderd datacenter hebt?
#

Meer weten?

Neem contact op met Mark Jongen, Solution Specialist Datacenter.