#
Blog

IT Trends voor 2023

De toekomst van hybride werken, network security, datacenters en printing & imaging

Geen sector ontwikkelt zich sneller dan de IT. Maar waar gaat die innovatie heen? Wij zochten naar IT-trends op het gebied van printing & imaging, network security, datacenters en hybride werken. Stuk voor stuk belangrijke ondersteunende IT-middelen die samen zorgen dat organisaties de vrijheid krijgen om zich te focussen op de corebusiness.

Wil jij na het lezen van deze blog nog meer over trends binnen de IT sector lezen? Download dan ons complete e-book over de IT-Trends van 2023.

Network Security

Criminelen zoeken bij ieder digitaal hulpmiddel naar manieren om er misbruik van te maken. Dat gegeven alleen al maakt (netwerk-)beveiliging zo belangrijk als IT trend voor 2023. Maar slechte bedoelingen zijn niet de enige reden om maatregelen te treffen. Je wilt je eigen mensen beschermen tegen vergissingen en ook in algemene zin controle houden op de toegang tot jouw gegevens. Verwacht in 2023 een voortzetting van de beweging naar een Zero-Trust architectuur om omgevingen veilig te houden.

IoT security monitoring en maintenance komt op de agenda

Internet of Things (IoT) biedt heel veel mogelijkheden. Het is de technologie waarmee sensoren op grote schaal ingezet worden om computeraansturing van machines en omgevingen te realiseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om via IoT een apparaat zelf aan te laten geven dat een onderdeel aan het slijten is. Een sensor op de deur van een vergaderzaal kan aangeven of die in gebruik is. IoT wordt steeds enthousiaster ontdekt én omarmd. Aandacht voor de beveiliging van IoT kan hoger. Security richt zich vooral op endpoints, netwerken en de cloud-omgevingen. Waar technologie benut wordt, liggen hackers op de loer. In 2023 zal – al dan niet ingegeven door een hack - het monitoren en patchen van IoT-oplossingen meer aandacht krijgen en prominenter op de security agenda komen. Een terechte IT trends voor 2023 dus!

Datacenters

We zijn de afgelopen jaren met zijn allen steeds meer in de cloud gaan leven en werken. Zowel data als bedrijfskritische applicaties zijn altijd en overal online te benaderen. Om dat mogelijk te maken schieten datacenters als paddenstoelen uit de grond. Hier staan de gegevens die we vanuit huis én vanaf kantoor benaderen om ons werk te doen.

Duurzaamheid

Wie zich niet al eerder vanuit MVO oogpunt met duurzaamheid bezig hield, zal het door de gestegen energieprijzen alsnog gaan doen. Vanuit de maatschappij wordt de roep om duurzame datacenters steeds luider. Daar komt de energietransitie bij. Het komende jaar zal (wederom) in het teken staan van zoeken naar efficiëntere manieren om te koelen en andere slimme besparingen om het energieverbruik terug te dringen terwijl de databehoefte blijft toenemen.

Hybride werken

Dankzij de pandemie zijn thuiswerken en hybride werken gemeengoed geworden. Dat is mogelijk omdat organisaties hun digitale infrastructuur hierop hebben aangepast. Het is bijna ondenkbaar dat je als modern bedrijf niet de middelen hebt om mensen overal, en op hun eigen manier, te laten (samen-)werken. Dat is geen IT trend voor 2023, maar een feit. Maar welke invloed gaat dit feit hebben op de manieren waarop wij werken?

De werkweek van de toekomst

De grote vraag is hoe we in de toekomst gaan werken. Van 9 tot 5 naar kantoor, korte lunch tussendoor en in het weekeind twee dagen onbereikbaar lijkt verleden tijd. Maar hoe bepaal je dan of er gewerkt wordt? Waarom zou je iemand belonen voor uren terwijl je eigenlijk efficiëntie nastreeft? Een toename van tools om effectiviteit te meten ligt voor de hand. Daarmee kun je sturen op doelstellingen in plaats van op uren aanwezigheid. 
 

Printing & Imaging

Imaging, gebruik maken van digitaal beeld in een zakelijke context, is een belangrijk pilaar die automatisering stut. Bijna ieder bedrijf kan papieren rekeningen scannen, herkennen en vervolgens automatisch verwerken. In de industrie zijn digitale frame grabbers al jaren niet meer weg te denken. Je zou bijna gaan vermoeden dat imaging een uitontwikkeld IT-veld is. Gelukkig zit je er dan naast, het is echt een IT trends voor 2023!

Gespecialiseerde herkenningstools

Documenten met een vaste structuur, zoals facturen, zijn al goed te herkennen. Je kunt de computer laten focussen op de relevante informatiepunten (totaalbedrag, afzender, etc.) en op basis daarvan tekstherkenning toepassen.

Dankzij de opkomst van Artificiële Intelligentie (AI) en Machine Learning (ML) kan de computer steeds complexere patronen herkennen en in context plaatsen. Dat schept mogelijkheden om met gespecialiseerde herkenningstools ook documenten met een minder vast stramien te gaan herkennen. Diezelfde technologie geeft daarnaast ruimte om foto’s en video’s te scannen en in context te plaatsen. Zo wordt het mogelijk om automatisch metadata te genereren in beeldbanken. Dit schept kansen.

Nog meer over IT trends voor 2023 lezen?

Wil jij na het lezen van deze blog nog meer over trends binnen de IT sector lezen? Download dan ons complete e-book over de IT-Trends van 2023.

Ontdek alles over onze Hybride Werken oplossing
Work Anywhere Anytime – Always on
Ook een optimale IT security?
Zero Trust

Neem contact op

Ga gerust het gesprek met ons aan en neem contact met ons op via onderstaande button. We beantwoorden je vragen graag!

Je kunt ons ook direct bellen: +31 (0) 43 808 0486