#
Blog

5G vs. wifi 6 | Netwerk van de toekomst

5G vs. wifi 6: wat is het én wat zijn de verschillen? Het 5G netwerk is sinds kort beschikbaar, en iedereen heeft het erover. Zou dit dan het netwerk van de toekomst zijn?

In de praktijk heeft 5G een veel minder bekende, maar geduchte concurrent aan wifi 6. Deze nieuwe standaard heeft de potentie om op korte termijn grote impact te hebben op de meest gebruikte vormen van draadloze verbinding. Maar wat zijn de voordelen van beide netwerken en wat is het verschil tussen de twee? We leggen het hieronder uit.

Wat zijn de voordelen van 5G?

5G is als opvolger van 4G de vijfde generatie mobiele telecommunicatie.

De belangrijkste verschillen tussen de twee zijn dat er bij 5G een veel snellere data-overdracht mogelijk is, dat de reactietijd korter is en dat verbindingen stabieler zijn. 5G vangt niet alleen de toenemende vraag naar mobiele data op, maar maakt ook een scala aan nieuwe toepassingen mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s of livestreams tussen artsen en ambulances.

Sneller internet met wifi 6

Net zoals bij 3G, 4G en 5G, zijn er verschillende niveaus bij wifi 6. Bij elke update komt er een getal bij.

Na wifi 4 en wifi 5 zijn we inmiddels bij wifi 6. Hiermee gaat de snelheid van de verbinding omhoog en kunnen er veel meer devices tegelijkertijd een hoge snelheid halen. Deze nieuwe standaard is maar liefst dertig tot veertig procent sneller dan wifi 5. De chips die de data verwerken worden steeds krachtiger, waardoor er meer data over het netwerk gestuurd kan worden binnen dezelfde radiogolven. Maar een bijkomend voordeel is dat wifi 6 ook een draadloos kanaal om kan zetten in verschillende subkanalen. Elk subkanaal kan data dragen voor een ander device.

Is jouw wifi-netwerk goed beveiligd? Ontdek het in ons Security Wheel en check de twaalf stappen naar optimale IT security.

5G vs. wifi 6

Terwijl 5G een netwerk is dat zeer breed wordt ingezet, moet wifi 6 het vooral hebben van kleinere omgevingen.

De 5G-masten vind je echter overal en er is geen inlog nodig. Maar omdat wifi gemakkelijk te schalen is, zijn de kosten lager dan bij 5G. Daarom verwachten we dat bedrijven uiteindelijk toch sneller voor wifi 6 zullen kiezen dan voor 5G.

Als je echter veel onderweg bent voor het werk ligt dat anders: naast de mogelijkheid om op verschillende plaatsen toegang te hebben tot het internet, kunnen mobiele werkers met 5G ook gemakkelijk nieuwe devices koppelen. Er is geen bluetooth of router meer nodig. Doordat 5G supersnel is, ervaar je geen hinder door andere devices die verbonden zijn. Bovendien verbruikt 5G weinig energie zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid.

De verschillen kunnen we als volgt samenvatten:

  • Wifi 6 is vooral handig voor kantoren en thuiswerkplekken
  • Wifi 6 is door de schaalbaarheid en efficiency relatief goedkoop
  • 5G is breder beschikbaar en gebruiksvriendelijker
  • 5G is energiebesparend, zonder dat dit ten koste gaat van snelheid

Het beste van twee werelden

Eigenlijk is de vraag niet welke van de twee opties het beste is. Idealiter zouden 5G en wifi 6 perfect samenwerken, zodat je altijd vanzelf de beste verbinding hebt. Binnenkort zijn we allemaal verbonden met beide netwerken en ziet ons leven er anders uit. We gaan naar een verbonden wereld toe, waarin alle devices met elkaar worden verbonden en gebruik maken van elkaars data.

Of de keuze dan valt op 5G of op wifi 6 is volledig afhankelijk van het device, de situatie en het gebruik. Het is geen kwestie van 5G of wifi 6 als totaaloplossing, maar van de behoefte op dat moment. Over het algemeen is wifi 6 ideaal voor op kantoor en thuiswerkers, waar 5G de perfecte oplossing voor onderweg is. Beide technieken zijn razendsnel, vullen elkaar goed aan en brengen veel nieuwe mogelijkheden met zich mee. Alleen samen vormen ze het ultieme netwerk van de toekomst.

Powered by

Vorige
SD-WAN: Al je locaties veilig verbonden
Volgende
Network Access Control | Je kunt niet meer zonder
#

Meer weten?

Neem contact op met Mark Jongen, Solution Specialist Datacenter.