#
Referentiecase

ForFarmers: Een betrouwbaar, veilig en schaalbaar wireless netwerk

ForFarmers is marktleider in Europa op het gebied van conventionele en biologische voeroplossingen voor de veehouderij. Er zijn meer dan 2.300 medewerkers werkzaam in vestigingen in Nederland, België, Duitsland en Engeland. Vanuit het hoofdkantoor in Lochem is Freek Bos als deployment and support manager IT verantwoordelijk voor supply en infrastructuur. Of, in zijn eigen woorden ‘voor alles waar een kabel aan zit en alles wat draadloos is’. De afdeling bestaat uit 23 medewerkers.

Ook helpdesksupport valt onder hun taken. Hier kwamen tot voor kort zo’n vijf tot twintig hulpvragen per dag binnen over de niet (goed) functionerende wifi. Sinds de invoering van de HPE Aruba Connectivity oplossing met en door ARP is dit aantal gereduceerd tot nul. “Dat is misschien wel het meest tastbare resultaat van het project”, vertelt Bos.

Aanmodderen of investeren

De aanleiding tot het vervangen van het wifinetwerk van ForFarmers was de ‘wildgroei’ van systemen.

Bos:
“ForFarmers is een heel ambitieus bedrijf, dat een enorme groei doormaakt. Door uitbreiding van locaties en overnames stond er overal wel een ander systeem. Eigenlijk is ForFarmers een aaneenschakeling van verschillende bedrijven en ons IT netwerk was dat ook geworden. We stonden voor de keuze om óf een flinke investering te doen en alles te vervangen, óf blijven aanmodderen.” En dat past niet bij een bedrijf dat continu streeft naar verbetering en groei. “Niet alleen in ‘tonnage’ maar vooral ook in kwaliteit. Als marktleider willen we daar een voorbeeld in zijn. En daar past ook een professioneel én veilig IT netwerk bij,” aldus Bos.

referentie_forfarmers_afbeelding1.jpg

"Dat we het hele project, van advies tot en met implementatie, aan één partij konden overlaten, heeft voor ons veel voordelen.” 

Freek Bos, deployment and support manager IT ForFarmers

Standaardiseren

Het vervangen van het netwerk maakte ook standaardisatie mogelijk.

Bos:
“Ik ben een groot voorstander van standaardiseren. Alles aan elkaar schakelen en nieten geeft hoe dan ook problemen. Ook ten aanzien van de beheersbaarheid.”

Het makkelijk kunnen managen vanuit één locatie, was dan ook een van de voorwaarden die ForFarmers stelde aan de nieuwe techniek. Samen met HPE silver Partner ARP werden de overige eisen op een rij gezet: de techniek moest schaalbaar zijn, veilig en beproefd.

Radiotechniek

Na het opstellen van de vereisten aan de nieuwe techniek en een inventarisatie van alle bestaande apparatuur op de diverse locaties, koos ForFarmers op advies van ARP voor een controllerbases wifi-oplossing op basis van Aruba Wireless (7205 controllers redundant) met zowel interne als externe AC Accesspoints.

Jeroen Respen, business consultant connectivity bij ARP:
“Met deze nieuwe en hypermoderne oplossing voldoet het netwerk aan alle eisen. Het is snel, betrouwbaar, veilig, gebruiksvriendelijk en schaalbaar.”

Bos:
“Wij zijn een no-nonsense bedrijf. Ook deze techniek is no no-nonsense en dat gaf de doorslag in onze keuze.”

ForFarmers ging bij een andere klant van ARP op bezoek om een vergelijkbare connectivitysolution werkend te zien.

“In het hele project merk je echt de toegevoegde waarde van de specifieke kennis die ARP heeft op het gebied van connectivity solutions,” stelt Bos.

referentie_forfarmers_afbeelding2.jpg

Vier ‘sites’

“We hebben zo’n 65 locaties, waarvan er zeker 50 gebruikmaken van onze IT. Het moet overal en altijd werken,” zegt Bos. Toch vraagt niet elke locatie om dezelfde mate van snelheid en betrouwbaarheid.

Daarom is het netwerk zo opgebouwd dat ForFarmers uit vier verschillende ‘sites’ kan kiezen. Respen licht dit toe: “Je kunt je voorstellen dat op de salesafdeling gewerkt wordt met laptops, en als die een keertje uitvallen, is het niet direct een ramp. Maar op de hoofdlocatie, waar ook de fabriek is gevestigd, moet echt altijd alles werken. Ook speelt ‘security’ een grote rol in de hedendaagse IT omgeving.”

Bos:
“Er rijden hier zo’n tien tot twintig vrachtwagens per uur af en aan. Dan moet het gewoon goed werken en veilig zijn”.

Hele project bij één partij

Na het – samen met de ICT-medewerkers van ForFarmers – sparren, opstellen en finetunen van het netwerkdesign, leverde én implementeerde ARP, in nauwe samenwerking met haar implementatie partner 4IP, het complete netwerkproject.

Bos:
“Dat we het hele project, van advies tot en met implementatie, aan één partij konden overlaten, heeft voor ons veel voordelen. Het is makkelijker en werkt efficiënter en voordeliger. Bovendien profiteren we zo van de goede relatie die ARP heeft met HPE Aruba en de korte lijnen in hun samenwerking,” vertelt Bos.
“Daar komt bij dat we al jaren met ARP werken. Ze kennen onze mensen en onze business. We zien dezelfde gezichten en dat schakelt wel zo snel en prettig. In de enorme transitie waar ForFarmers doorheen gaat, hebben we een trouwe partner als ARP nodig.”

Naast het connectivityproject zorgde ARP vanuit de solutionstak ook voor de herinrichting van de back-up infrastructuur, de inrichting van een tweede datacenter, het vervangen van het printerpark en het optuigen van een volledig nieuwe netwerksecurityoplossing voor zowel externe als interne bedreigingen.

Veilig (net)werk

Een hypermodern wifi-netwerk dat altijd werkt, was stap één. Minstens zo belangrijk voor ForFarmers is de veiligheid.

Bos:
“Er komen hier veel externen over de vloer. Die moeten wel wifi hebben, maar niet op het interne bedrijfsnetwerk kunnen. Collega’s die op verschillende locaties werken, moeten juist weer overal toegang hebben en kunnen werken. En hackers willen we helemaal buiten de deur houden.”

Respen licht toe:
“Binnen de centraal geïmplementeerde NAC-oplossing wordt het complete LAN-netwerk (zowel wireless als bekabeld) als beschermde omgeving gezien. Van hieruit zorgt de HPE Aruba oplossing ‘clearpass’ voor een hoge mate van beveiliging en zelfstandige netwerkcontrole. Dit zorgt ervoor dat het mobiele werken extra wordt ondersteund en beveiligd.”

Duidelijk resultaat

Voor de gebruiker is het resultaat heel duidelijk merkbaar. “Alles werkt overal en altijd. Zoals gezegd krijgt supportdesk geen belletjes meer over wifi. En voor support is het beheer heel eenvoudig vanuit één locatie te handelen. Ook als er een nieuwe locatie bijkomt of er uitbreiding nodig is op een bestaande locatie. Tegelijk met de nieuwe securityoplossing is het netwerk naar een hoogstaand level gebracht. “Kortom,” besluit Bos, “laat ForFarmers maar groeien, ons netwerk is er klaar voor.”

“Met deze connectivityoplossing voldoet het netwerk aan alle eisen. Het is snel, betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en schaalbaar.”

Powered by

#

Meer weten?

Neem contact op met Mark Jongen, Solution Specialist Datacenter.