#
Blog

Web & Mail security

De race naar digitalisering: het belang hiervan is tijdens de coronacrisis nog duidelijker geworden. Thuiswerken is in een versnelling terecht gekomen doordat veel medewerkers gedwongen thuis moeten werken. Hierdoor zijn veel organisaties genoodzaakt om hun thuiswerkbeleid structureel aan te passen, waarmee het gebruik van hun web- en mailomgeving op afstand alleen maar toeneemt. En daarmee ook het belang van security.

Bij dit soort samenwerkingsplatformen worden immers steeds meer randapplicaties toegevoegd aan het applicatielandschap. Het resultaat? Een onbeheersbare omgeving waarin data over verschillende systemen verspreid staat. Door de toename van deze versnipperde data en het gebruik van al deze applicaties in combinatie met het vele thuiswerken worden zaken zoals beveiliging, beheer en onderhoud automatisch ook belangrijker. Want hoe beveilig jij je de meest belangrijke en gebruikte segmenten van jouw organisatie: de webomgeving én mailomgeving? Een goed ingerichte en beheersbare netwerkomgeving biedt jouw organisatie immers meer efficiëntie, gebruiksgemak, beschikbaarheid én veiligheid.

Security: het belang van een veilige webomgeving

Security in jouw webomgeving is de basis van een gezond bedrijf. Wil jij je bedrijf beschermen? Dan moet je jouw data óók beschermen. Met een onveilige webomgeving loop je grote kans op datalekken óf hacks van buitenaf. Door gebruik te maken van een web applicatie firewall beveilig jij je IT omgeving zo goed mogelijk. Benieuwd naar meer informatie over Network Access Control? Bekijk onze infographic.

Geavanceerd inloggen met makkelijke toegang tot data

Een web application firewall is toepasbaar op organisaties die een applicatie aanbieden naar de buitenwereld. De inlogmogelijkheden op deze applicaties kunnen een eenvoudige ingang zijn voor hackers om bij bedrijfskritische informatie te komen.

Elke keer dat jouw web applicatie gebruikt wordt zijn er mogelijk zwakke plekken. Zelfs wanneer jij deze zwakke plekken tijdig hebt geïdentificeerd kan het weken duren voordat deze opgelost zijn. Hierdoor ligt jouw data voor een langere tijd bloot voor hackers en aanvallen. Om jouw gevoelige data te beschermen kun je jouw web applicatie beveiligen met een web application firewall.

Voor alle websites waar iemand op kan inloggen kun je dus zo’n web applicatie firewall inrichten. Door machine learning en de identificatie van applicaties detecteert de firewall welk gedrag normaal is óf afwijkt. Zo onderneemt het direct actie tegen eventuele bedreigingen. Op deze manier kan er op een geavanceerde manier ingelogd worden en hebben de juiste personen toch makkelijk toegang tot de juiste data.

Beveiligingsrisco’s door de mailbox

Naast de risico’s van onvoldoende web security, brengen e-mails binnen organisaties ook veel gevaren met zich mee. E-mail blijft het belangrijkste communicatiemiddel voor veel bedrijven. Helaas maakt dit het ook dé bron van bedreigingen door kwaadwillige e-mails. Het is de makkelijkste manier om mensen te benaderen: meer dan 90% van de malware wordt via e-mail verspreid. Deze digitale bedreigingen glippen vaak moeiteloos langs de e-mail gateway van werknemers.

De ingebouwde, standaard beveiligingsapplicaties van mailplatforms, zijn onvoldoende om zich te beschermen tegen aanvallen of waardevolle data te beschermen. Hierdoor bestaan er anno 2024 meerdere vormen van mailfraude.

Phising, ransomware en fraude

Phishing is een bekende vorm van digitale mailoplichting. Phishing-e-mails worden vaak verzonden in de vorm van legitieme bestanden of koppelingen. Zo worden slachtoffers naar een valse website gelokt om vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijs te geven. Een sluwe manier om geld af te troggelen van onwetende mensen.

Hiernaast is ransomware een andere grote bedreiging voor bedrijven: een type malware die jouw computer blokkeert of bestanden versleutelt. Pas als je losgeld (ransom) betaalt kun je de computer of de bestanden weer gebruiken.

Verder is de top 3 niet compleet zonder CEO-fraude. Hierbij ontvangt een medewerker van de financiële administratie een e-mail van de CEO of CFO met de vraag om een bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. Hierbij achterhalen criminelen vooraf de e-mailadressen van de CEO en van de functionaris op de financiële administratie. Meestal is de afstand tussen beide werknemers zo groot, dat de financiële werknemer niet durft na te gaan of het wel klopt.

Mail security: scannen van goede en slechte e-mailcontent

Een goede beveiliging voor e-mailfraude? Een Secure Email Gateway (SEG). Een SEG biedt een breed scala aan mogelijkheden om al het inkomende en uitgaande e-mailverkeer te beschermen en te beveiligen. Dit is enorm belangrijk, vooral nu organisaties overstappen van on-premise e-mailservers naar cloudproviders, waarvan de standaardbeveiliging onvoldoende is. De kern van elke SEG is een Message Transfer Agent (MTA), of API-gebaseerde integratie. Dit scant alle binnenkomende e-mails en formuleert een duidelijk beleid. Dit vormt de basis voor inhoudsanalyse, anti-spam- en anti-malwaremogelijkheden én personaliseert controles voor het beheer van berichten van eindgebruikers.

Om bedreigingen voor uitgaande e-mails te beperken bevatten SEG’s functies om datalekken te voorkomen (DLP): het archiveren van berichten en encryptie. Vooral voor klanten in gereguleerde sectoren, zoals de financiële sector of de gezondheidszorg is dit van groot belang. Tot slot kiezen gebruikers steeds vaker voor leveranciers die ook een cloud-ready versie van SEG aanbieden in de vorm van een Software-as-a-Service oplossing.

Wil jij meer informatie over het beveiligen van jouw organisatie? Download dan ons e-book over het Security Wheel. Met de 12 stappen van het Security Wheel creëer jij een optimale security voor jouw IT infrastructuur.

Powered by 

Vorige
Een sterke IT security met interne segmentatie
Volgende
IT trends 2021
#

Meer weten?

Neem contact op met Mark Jongen, Solution Specialist Datacenter.