#
Blog

SD-WAN: Al je locaties veilig verbonden

Snel kunnen inspelen op veranderingen. Dat is wat je van je netwerk verwacht. Je weet niet wat de toekomst brengt, maar je wil er wel op kunnen inspelen en niet achter de feiten aanlopen. Daarom is het belangrijk dat je netwerk net zo flexibel is als jij. Is SD-WAN dan een optie?

Al die veranderingen hebben invloed op de eisen die je aan je netwerkomgeving stelt. Meestal wil je steeds meer. Meer verkeer, meer bandbreedte, meer analytics en vooral ook meer SAAS-applicaties. Je hebt dan al snel de neiging om steeds meer capaciteit in te zetten, op het gebied van hardware én van FTE’s. Maar is dat wel altijd de oplossing? Wat je écht nodig hebt, is een netwerk dat met je mee beweegt en jouw organisatie in staat stelt om wendbaar te zijn. En dat allemaal zonder dat je performance in het geding komt of je kost.

De beperkingen van MPLS en traditionele WAN 

Een traditioneel netwerk is niet meer goed genoeg: MPLS-connectiviteit is duur, star en past niet meer bij een moderne bedrijfsomgeving. Een WAN is gebouwd om statische en fysieke locaties met elkaar te verbinden en te beveiligen, maar is niet ingericht op mobiele medewerkers die gebruik maken van clouddiensten. Cloud-gebaseerde applicaties zorgen ervoor dat je verkeer toeneemt en hebben een lage latency nodig om goed te functioneren.

Een WAN vereist doorgaans het backhaulen van al je verkeer, inclusief dat voor de cloud. Dat wil zeggen dat al het verkeer eerst van je filialen naar het datacenter van je hoofdkantoor geleid wordt voor de nodige veiligheidschecks. De vertraging die dit veroorzaakt verslechtert de prestaties van de applicatie, en zorgt daardoor ook voor een slechtere gebruikerservaring en productiviteitsverlies. Dat betekent dat je een architectuur nodig hebt die per locatie internet break outs mogelijk maakt voor directe toegang tot clouddiensten.

SD-WAN: flexibel, kostenbesparend en eenvoudig beheer 

SD-WAN staat voor Software-Defined Wide Area Network. Zoals de naam misschien al doet vermoeden is dit een benadering op basis van software defined networking (SDN) technologie die wordt toegepast op WAN-connecties. Hiermee is het makkelijker om verschillende locaties via je netwerk te verbinden. Daarnaast is het kostenbesparend én vereenvoudigt SD-WAN het beheer van je netwerk.

In tegenstelling tot de traditionele WAN-architectuur, is het SD-WAN-model ontworpen om applicaties te ondersteunen die gehost worden in lokale datacenters, private of publieke clouds en SaaS-oplossingen. Ook zorgt het ervoor dat de prestaties van je applicaties onverminderd hoog blijven. Hoe dat kan? Door meerdere actieve load-sharing verbindingen van elk type (breedband/kabel, MPLS, 3G/4G) te gebruiken en met elkaar te combineren. Geavanceerde data-caching, verkeerscompressie en andere WAN-optimalisatiemogelijkheden maximaliseren de beschikbare bandbreedte. SD-WAN doet automatisch dynamische aanpassingen aan je quality of service en applicatiebeleid, zodat je altijd genoeg bandbreedte voor je applicaties hebt. Zo kun je Citrix-verkeer dat altijd voorrang moet krijgen over lijn 1 sturen in verband met latency, terwijl je minder belangrijke applicaties zoals Youtube over lijn 2 routeert in verband met de bandbreedte.

Houd het veilig met Secure SD-WAN 

Maar hoe veilig is SD-WAN? Het heeft wel degelijk zijn tekortkomingen als het gaat om beveiliging met directe internettoegang. Een secure SD-WAN is daar een goede oplossing voor.

Dus áls je voor SD-WAN kiest, ga dan voor Secure SD-WAN. Hierbij ondersteun je SD-WAN met een Next-Generation Firewall. Op die manier voeg je inbraakpreventie, applicatiecontrole en anti-malware toe aan je traditionele firewall-VPN-combinatie. Daarnaast heb je je maar één platform voor end-to-end beveiliging in je hele netwerk, waardoor je makkelijk het overzicht bewaart. Zo presteert je netwerk optimaal én heb je de allerbeste beveiliging tegen cyberaanvallen.

Ben jij klaar voor SD-WAN? 

Hoe weet je of SD-WAN iets voor jou is?

Als jouw medewerkers steeds meer met clouddiensten werken vanaf verschillende locaties kun je eigenlijk al niet meer zonder. SD-WAN verhoogt de betrouwbaarheid, wendbaarheid en prestaties van je netwerk. Daarnaast gaan je operationele kosten ook nog eens omlaag. Waar wacht je eigenlijk nog op? Wij zetten de voordelen hieronder nog eens op een rij.

Voordelen SD-WAN

  • Meer snelheid en flexibiliteit
  • Verbetering uptime
  • Meer inzicht in verkeer
  • Lagere operationele kosten
  • Efficiënter gebruik bandbreedte
  • Geen backhaul internetverkeer
  • QoS per applicatie (alleen bij Secure SD-WAN)
  • Makkelijk te koppelen met clouddiensten
  • Geïntegreerd centraal beheer & prestatiemonitoring

Ben jij er klaar voor om je netwerk een upgrade naar de toekomst te geven?

Download ons gratis e-book 'Netwerk beheren: Behoud controle over je bedrijfsnetwerk'.

Powered by

Vorige
Network Access Control | Je kunt niet meer zonder
Volgende
Datacenter in de cloud of on-premise?
#

Meer weten?

Neem contact op met Rudi van de Pas, Sales Consultant Networking & Security