#
Blog

Datacenter in de cloud of on-premise?

Het is zover: je moet je datacenter vernieuwen. Grote kans dat je met een dilemma in je maag zit. Want ga je voor een datacenter in de cloud? Of toch voor een fysiek datacenter, on-premise? Een moeilijke keuze, waarbij verschillende factoren een rol spelen. Maar is het per se nodig om te kiezen tussen het een of het ander? Hieronder leggen we uit wat de voor- en nadelen van beide constructies zijn en waarom een hybride datacenter misschien wel veel beter bij jouw organisatie past.

Maar laten we bij het begin beginnen. Wat vind je allemaal in een datacenter? Een datacenter is een centrale, beveiligde ruimte waar doorgaans een groot aantal servers in racks staan. Deze zorgen voor processorkracht en geheugen. Daarnaast worden er data opgeslagen en worden er vanuit het datacenter verbindingen gelegd met de rest van de organisatie. Je kunt je datacenter op een eigen locatie onderbrengen, of je besteedt het aan een ander met een datacenter in de cloud. Maar wat is nou het verschil?

On-premise datacenter: meer controle maar minder flexibiliteit

Een on-premise datacenter is een fysieke infrastructuur op jouw eigen locatie die je doorgaans zelf beheert en onderhoudt.

Een groot voordeel hiervan is dat het een stuk goedkoper is. Ook heb je volledige controle over je infrastructuur, je data en je security. Zo profiteren on-premise oplossingen die lokaal achter de firewall worden ingezet van de beveiligingsmaatregelen van jouw organisatie. Maar als je iets wil wijzigen, moet je daar zelf de benodigde resources voor verzorgen.

Een volledig on-premise datacenter is dus wel goedkoper en geeft je meer controle, maar is ook arbeidsintensiever en minder flexibel. Hoe verhoudt zich dat met een datacenter in de cloud?

Is jouw datacenter klaar voor de toekomst?

Download ons e-book 'Hybrid cloud: Datacenter van de toekomst'

Steeds meer data in de cloud

De cloud heeft een grote verandering teweeggebracht in de manier waarop eindgebruikers toegang krijgen tot hun gegevens en applicaties.

Organisaties verplaatsen applicaties dan ook steeds vaker van hun lokale servers naar de cloud. Maar de term cloud is eigenlijk een containerbegrip dat wel eens voor verwarring kan zorgen. Het is feitelijk niet meer dan een verwijzing naar een externe locatie waar een infrastructuur wordt aangeboden. Wat is dan het verschil met on-premise?

Datacenter in de cloud: minder controle maar meer flexibiliteit

Het grootste verschil tussen een datacenter in de cloud en een on-premise datacenter is de mate van schaalbaarheid en flexibiliteit.

Een infrastructuur die in de cloud zit, is makkelijker op en af te schalen. Je hoeft zelf geen analyses te doen en je neemt alleen de capaciteit af die je nodig hebt. Dat klinkt natuurlijk ideaal, maar het grote nadeel is dat het een stuk kostbaarder is. Daarnaast heb je slechts beperkte controle over de infrastructuur en je data. Je bent in principe overgeleverd aan de encryptie en het gegevensbeleid van de serviceprovider. Hoe zorg je dan toch dat je security goed geregeld is?

Hybride datacenter: het beste van twee werelden 

Beiden vormen hebben zowel voor- als nadelen. Cloud is een manier van outsourcing die zeker voordelen heeft maar vaak ook erg kostbaar is en waarover je minder controle hebt. Een volledig on-premise datacenter is statischer en vaak niet agile genoeg.

Gelukkig kun je de voordelen van beide opties samensmelten in een hybride datacenter. Dat combineert de flexibiliteit van cloud met de lagere Total Cost of Ownership (TCO) van on-premise. Ook heb je zo meer controle over de beveiliging van je data. Door slimme combinaties te maken tussen een fysiek datacenter en flexibele cloudomgeving krijg je het datacenter dat het beste bij jouw organisatie past.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een hybride datacenter? Neem hieronder contact op met onze specialist.

Lees ook eens ons e-book: 'Hybrid cloud: Datacenter van de toekomst'.

Download e-book

Powered by

Vorige
Hoe weet je of je een verouderd datacenter hebt?
Volgende
Minder downtime met een disaster recovery plan