#
Blog

SIEM: Zo verbeter jij het beveiligingsbeheer van jouw organisatie

Moderne computernetwerken staan continu onder dreiging van interne en externe gevaren zoals hackers. Het aantal beveiligingsincidenten neemt daarmee dagelijks toe. Organisaties proberen zich daarom steeds beter te beschermen met behulp van antivirussoftware en firewalls. Nuttig, maar ook deze tools brengen soms de nodige risico’s met zich mee. Maar wat is dan wél goed? Hoe houd je als IT manager het hoofd boven water?

Inzicht en tijdigheid

Het is essentieel om op basis van beveiligingsmeldingen tot tijdige en relevante inzichten te kunnen komen, op een slimme geautomatiseerde manier. Door de menselijke factor in de operationele uitvoering zo klein mogelijk houden verhoog je de reactiesnelheid en houd je kosten zo laag mogelijk. Hierbij kan een SIEM oplossing goed bij helpen. Maar hoe werkt dat dan?

Sterke analyses met SIEM

Een Security Information & Event Management (SIEM) oplossing verzamelt loginformatie uit jouw hele IT landschap. Dit levert een totaalbeeld op van de beveiligingsstatus van het IT landschap. Dit is grofweg onderverdeeld in vier verschillende lagen: 

  • Applicaties 
  • Besturingssystemen 
  • Middleware en databases 
  • Netwerk 

Binnen elke laag wordt onderscheid gemaakt tussen ongewenste gebeurtenissen, afwijkingen van configuratiestandaarden en kwetsbaarheden.

Real-time filteren van data

SIEM maakt gebruik van gegevens die worden gelogd door applicaties, databases, netwerken én hardwarecomponenten. Hieruit filtert de tool real-time relevante data en bestrijdt het eventuele ruis. Iedere gedraging in een netwerk kan met SIEM worden getraceerd. Op basis van deze gedragingen worden bepaalde alarmen (automatisch) geactiveerd. Door loggegevens te verzamelen, te correleren en te analyseren, trekt SIEM bruikbare conclusies om zo de veiligheid te verbeteren.    

Zo krijg jij tijdig inzicht om proactief te reageren op activiteiten die een negatieve invloed kunnen hebben op de vertrouwelijkheid, integriteit of beschikbaarheid van data of IT middelen.

De voordelen van SIEM

Dat SIEM jouw organisatie ondersteuning kan bieden voor een betere security is duidelijk. Maar wat levert het nu concreet op?

  • Een snelle diagnose & probleemoplossing 
  • Een lager risico op cyberaanvallen 
  • Direct inzicht in jouw data & proactief kunnen sturen 
  • Een verhoging van jouw operationele continuïteit

Meer lezen over de beste IT security en hoe je cybercriminaliteit tegengaat? Download ons gratis e-book 'Security wheel, in 12 stappen naar optimale IT security.

Aan de slag met SIEM

De ontwikkelingen rondom beveiligingsoplossingen zoals SIEM gaan in rap tempo: mede door de sterke behoefte aan tijdig inzicht in het risicoprofiel van het IT landschap en aan het snel moeten kunnen handelen bij incidenten. Het voordeel van SIEM hierbij is dat je de oplossing in grote mate kunt aanpassen naar de focus die jouw organisatie nodig heeft. Daadoor zijn er kleinschalige SIEM-voorzieningen mogelijk, maar ook SIEM-voorzieningen die hun nut bewijzen als onderdeel van brede beveiligingsprogramma’s.

Benieuwd wat SIEM voor jou kan betekenen?

Wil jij als organisatie ook in staat zijn om niet alleen een tijdiger, maar ook een vollediger beeld te vormen van de compliance status van jouw IT landschap? Neem dan gerust hieronder contact op met een van onze specialist Mark Jongen. Hij helpt je graag met een maatwerkoplossing die past bij de behoeften van jouw organisatie.

#

Meer weten?

Neem contact op met Mark Jongen, Solution Specialist Datacenter.