#
Blog

De implementatie van AI in jouw datacenter

De digitale transformatie zit in een enorme versnelling. Steeds meer organisaties ontwikkelen datagestuurde businessmodellen om hun data maximaal te benutten. Data is goud waard en is een belangrijk onderdeel geworden van bijna elke bedrijfsoperatie. Vrijwel elke organisatie is daarom begonnen met het implementeren van een smart datacenter.

Het runnen van datacenters en het inhuren van cyberprofessionals is enorm duur. Organisaties zijn daarom voortdurend op zoek naar betere opties. Artificial Intelligence is hiervoor een sterk alternatief. Zo wordt het datacenter ingezet om verschillende taken zoals serveroptimalisatie en apparatuurbewaking autonoom uit te voeren. Dat AI jouw bedrijf helpt om voorop te blijven lopen is duidelijk. Maar wat zijn nu de concrete voordelen?

Maak je datacenter veiliger

Datacenters zijn gevoelig voor verschillende soorten cyberdreigingen. Cybercriminelen vinden constant nieuwe manieren om gegevens uit onze datacenters te krijgen. Met geavanceerde malware plannen ze cyberaanvallen die in de netwerken van organisaties infiltreren. Het gevolg? Toegang tot vertrouwelijke gegevens van miljoenen gebruikers.

Veel organisatie hebben daarom cybersecurity-professionals in dienst om nieuwe cyberaanvallen te analyseren en voorkomen. Maar, het vinden en analyseren van cyberaanvallen is ontzettend arbeidsintensief én kostbaar.

Met behulp van AI kun je jouw datacenter inzetten voor het beveiligen van je gegevens. Het leert het netwerkgedrag aan en detecteert cyberdreigingen op basis van afwijkingen hiervan. Daarnaast identificeert het malware en beveiligingslekken in jouw datacentersysteem. Inkomende en uitgaande gegevens worden zo grondig gescreend op veiligheidsbedreigingen. Zo blijft jouw organisatie éxtra veilig.

Heb jij altijd een up-to-date back-up van jouw gegevens? Ontdek de voordelen en de noodzaak ervan. Download de infographic 'Back-up & Recovery'. 

Monitor je apparatuur met AI

Veel bedrijven kampen vaak met plotselinge reparaties of gebreken van apparatuur. Monteurs detecteren gebreken in het systeem niet altijd, wat weer kan leiden tot storingen. Het resultaat? Een dure reparatie of zelfs het vervangen van apparatuur. Naast deze kostenpost veroorzaakt uitval van apparatuur ook een lagere productiviteit en een slechte dienstverlening aan klanten.

Uitval van apparatuur is een veelvoorkomend verschijnsel voor datacenters, meestal vanwege de steeds grotere dataverwerking. Het hele systeem wordt verwarmd, waardoor de apparatuur van datacenters voortdurend wordt aangetast. Werkt het koelsysteem niet meer door een onopgemerkte fout? Dan raakt het hele systeem oververhit. Het monitoren van apparatuur is daarom van groot belang.

Wil je een proactieve bewaking van je apparatuur? Maak dan gebruik van AI. AI spoort defecten in apparatuur op door middel van ‘pattern-based learning’.  Als AI-systemen te veel of te weinig trillingen en ongewenste geluiden aantreffen, waarschuwt het systeem de datacenter-engineers voor mogelijke defecten. Zo voorkomt AI mogelijke storingen in het datacenter en zorg jij ervoor dat je organisatie nooit tot stilstand komt.

Ervaar minder downtime in jouw organisatie

De uitval van een datacenter leidt vaak tot aanzienlijke downtime. Tot nu toe huurden veel organisaties daarom professionals in voor het monitoren en voorspellen van data-uitval. Maar met de implementatie van AI bespaar je veel onnodige moeite en kosten. AI monitort en voorspelt de prestaties van servers, netwerkcongesties en het schijfgebruik om downtime te voorkomen. Op basis van deze resultaten kan een AI-systeem autonoom mitigatiestrategieën implementeren om het datacenter te helpen herstellen van de uitval van gegevens.

Optimaliseer je servers

Elk datacenter bestaat uit meerdere fysieke servers en opslagapparatuur. Hierin vindt de verwerking en opslag van gegevens plaats. Om grote hoeveelheden gegevens te verwerken, ontwerpen ingenieurs algoritmen in hun datacenters. Op basis daarvan verdelen de servers jun werklast evenredig. Maar door de toenemende groei van data is deze aanpak niet langer toereikend voor optimale serverprestaties.

Met AI verdeel je deze werklast over verschillende servers met behulp van voorspellende analyses. Het systeem, gebaseerd op zogenaamde loadbalancing-algoritmen, leert van gegevens uit het verleden. Zo verhelp je mogelijke fouten in datacenter, verkort je de verwerkingstijd én los je risicofactoren snel op. Op die manier haal jij het beste uit je server.

Kortom, AI heeft aanzienlijke voordelen. Wil jij nu ook graag meer weten over het gebruik van Artificial Intelligence of Machine Learning in jouw datacenter? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

Is jouw datacenter klaar voor de toekomst? Ontdek het in onze e-book.

#

Meer weten?

Neem contact op met Mark Jongen, Solution Specialist Datacenter.