#
Blog

Overstappen naar Mac

29-8-2022, Maastricht, Ricardo van Moll

Het is maandagochtend. Ik ben onderweg naar kantoor en zet de autoradio aan. Vlak voor het nieuws van acht uur hoor ik een advertentie voorbij komen: ‘’werkgevers staan op dit moment in de rij voor jou!’’ Later op de dag komt de reclame opnieuw voorbij. Dit keer blijf ik er even bij stilstaan. ‘’Dit is ‘de war for talent’ waar veel bedrijven mee kampen’’, denk ik bij mezelf. Er schieten gelijk een paar vragen door mijn hoofd, zoals: ‘’hoe ga je als organisatie het verschil maken op de huidige arbeidsmarkt? En waar zitten werkzoekenden of eindgebruikers op te wachten bij een nieuwe werkgever?’’

Vanuit mijn functie bij ARP zijn deze én de vraag rondom het overstappen van Windows naar Mac, onderwerpen die vaker aan bod komen tijdens klantgesprekken. Ik verdwaal in gedachten en denk terug aan eerdere gesprekken. Het wegkopen van personeel is voor veel organisaties natuurlijk een optie, maar is deze optie ook toekomstbestand? En belangrijker nog, zijn deze mensen bereid om zich voor langere tijd aan je organisatie te binden? In dit opinieblog neem ik je mee in het belang van Employee Choice en hoe eenvoudig het overstappen van Windows naar Mac kan zijn.

Keuzevrijheid als onderdeel van secundaire arbeidsvoorwaarden

Organisaties denken tegenwoordig veel meer na over employer branding. Secundaire arbeidsvoorwaarden spelen daarin steeds een grotere rol. Je wilt je bestaande werknemers immers behouden, en nieuwe werknemers aan je kunnen binden. Eén van de secundaire arbeidsvoorwaarden waar je als organisatie het verschil mee kunt maken is om de werknemer te laten werken met een device naar keuze. In sommige gevallen betekent dit dat werknemers willen overstappen van Windows naar Mac. Er zijn veel studies gedaan waaruit blijkt dat werkzoekenden de keuzevrijheid van het device zo zwaar laten wegen dat het dé doorslaggevende factor kan zijn om voor een bepaalde organisatie te kiezen.

Vanuit het verleden zijn we echter gewend dat je als werkgever voorschrijft met welke devices en op welke locatie je werknemers moeten werken, maar als de afgelopen jaren ons iets hebben geleerd is dat het hybride werken alom is geïntegreerd. Nu werknemers meer vrijheid hebben in het kiezen van welke locatie ze werken en het moment waarop ze werken, willen ze ook invloed hebben op het device waarmee ze werken. Logisch zou je zeggen, want iedereen heeft een persoonlijke voorkeur. Toch zien wij dat veel organisaties het lastig vinden om deze keuzevrijheid te integreren in de bestaande werkprocessen, maar waarom eigenlijk? En is het eventueel aanbieden van Mac hiervoor nodig?

Employee Choice: de win-winsituatie 

Door het introduceren van Employee Choice (het bieden van keuze aan de eindgebruiker) kun je je als organisatie onderscheiden en écht het verschil maken op de arbeidsmarkt. De één voelt zich namelijk prettiger bij het werken op een Windows-computer, terwijl de ander veel liever met een MacBook van Apple zou werken. Als je kijkt naar de toekomstige arbeidsmarkt dan zie je een verschuiving van het Windows-landschap richting het Apple-landschap, en in dit geval naar Mac. Studenten zullen steeds vaker overstappen van Windows naar Mac en blijven ook graag met hun Apple devices werken zodra ze het werkveld betreden. 

Door het geven van keuze aan de medewerker ben je als werkgever aantrekkelijk voor de nieuwe toetreders tot de arbeidsmarkt. Daarnaast kun je ook je huidige werknemers, die misschien al jaar en dag met Windows-devices werken, blijven faciliteren. Zij kunnen, indien gewenst, alsnog overstappen van Windows naar Mac. Een win-winsituatie zou je zeggen, maar waarom wordt dit beleid dan (nog) niet door alle organisaties toegepast?

De overstap van Windows naar Mac, waarom niet!?

Veel organisaties vinden het lastig om een stap richting het onbekende te maken. Gaat mijn omgeving wel functioneren op MacOS? Kan ik wel de juiste support bieden en hebben we de relevante kennis in huis? Hoe moet ik Apple devices gaan beheren? Is het gebruik van Apple devices wel een financieel verantwoorde keuze? Dit is een greep uit enkele vragen die ik vaak gesteld krijg wanneer we het hebben over medewerkers de optie geven om ook te kunnen kiezen voor Mac? Vaak zijn het de vooroordelen die veel van dit soort angsten voeden.

Al deze vragen worden uitgebreid beantwoord in ons nieuwste whitepaper ‘De tien meest gestelde vragen over Apple op de werkvloer’.

Download Apple whitepaper

In de praktijk zien we juist het tegenovergestelde. Organisaties die de stap zetten om te kiezen voor Employee Choice hebben een veel hogere werknemerstevredenheid, de productiviteit stijgt omdat iedereen werkt met een device dat hij of zij kent, én het blijkt financieel ook nog eens heel verantwoord te zijn. De obstakels die op het gebied van integratie worden verwacht, zijn in de meeste gevallen heel eenvoudig op te lossen door het toepassen van goed MDM-beleid of door middel van ondersteuning in de uitrol. Daarom zou dit, naar mijn mening, voor iedere organisatie het overwegen waard moeten zijn. Want welke organisatie wil nou niet goed personeel aan zich binden en vooral, behouden?

Benieuwd hoe wij als ARP hierin zouden kunnen ondersteunen? Neem hieronder contact op met mij om te kijken hoe we jouw organisatie kunnen begeleiden bij het uitrollen van Employee Choice of het overstappen van Windows naar Mac.


Ricardo van Moll,
Business Developer Apple

Vorige
Infographic Employee Choice: Apple Jamf
Volgende
De 9 meest gestelde vragen over Apple op de moderne werkplek