#
Blog

Soundscaping: Zó behoud jij je focus tijdens het thuiswerken

Thuiswerken is voor (bijna) niemand nieuw meer. Het overgrote deel van Nederland werkt thuis. Toch is dat best even wennen, dat thuiswerken. Grote kans dat jouw thuiswerkplek er heel anders uitziet dan jouw kantoor. Een andere werkomgeving, veel afleiding en een andere ritme. Hoe kun je dan toch productief aan de slag? Hoe ga jij je thuiswerkplek inrichten? Vier pilaren staan centraal binnen een productieve werkplek: licht, geluid, ventilatie én klimaat. Lees hieronder hoe jij hierin de perfecte balans vindt.

Het belang van goede verlichting : lightscaping 

Is jouw verlichting thuis eigenlijk wel goed? Goede verlichting zorgt ervoor dat je geconcentreerd kunt werken zonder vermoeid te raken of hoofdpijn te krijgen. Met fel licht voel je emoties intenser, zowel de positieve als de negatieve. Werk je met gedimde lichten? Dan neem je vaak rationelere beslissingen.

Zorg voor goede verlichting dat jou helpt met focussen. Werken in een donkere ruimte is niet alleen slecht voor je ogen maar ook voor je mindset én prestaties. Creëer thuis daarom een werkplek die past bij jouw werkzaamheden, en houd hier rekening met natuurlijk licht en kunstlicht. Zo is zonlicht van achter of van voren niet ideaal. Het beste kan de werkplek haaks op het raam worden geplaatst. Maak je gebruik van kunstlicht? Zorg dan voor de juiste lichtsterkte voor jouw werkplek. Vergeet ook niet om even de gordijnen open te doen. Het is bewezen dat wanneer je naar buiten kijkt en echt daglicht ziet je je fysiek en mentaal beter voelt. Wie wil dat nou niet?

Het belang van een rustige werkomgeving : soundscaping

Verlies van concentratie, een lage productiviteit en verhoogde stress zijn slechts enkele oorzaken van geluidsoverlast. Of dit nu bellende collega’s op kantoor zijn, achtergrondgeluid van een radio of geluidsoverlast van buiten: het verstoort vaak je concentratie tijdens je werkzaamheden. Als iemand je afleidt, kost het ongeveer 20 minuten om weer geconcentreerd aan het werk te gaan. Best lang, niet?

Maar, iedereen gaat verschillend om met geluid. De een wordt er direct door afgeleid, de ander functioneert beter met muziek aan of door zachte achtergrondgeluiden. Zo is een volledige stille werkplek ook niet áltijd de beste oplossing. Wil jij een productieve werkplek? Maak dan slim gebruik van geluid.

Zo heeft geluid verschillende functies, voor verschillende doelen. Wil je volledig kunnen focussen? Probeer dan eens een noise cancelling koptelefoon. Ben je bezig met een brainstorm project? Dan kan het helpen om achtergrondmuziek aan te hebben. Door een ‘laidback’ werksfeer komen vaak de meeste creatieve ideeën naar boven. Zo heb je verschillende alternatieven en creëer je in een handomdraai altijd een ideale werkplek bij jou thuis.

Het belang van een schone en frisse werkomgeving : optimaal klimaat

Een benauwde rommelige werkplek met een slechte ventilatie is vaak de grootste dooddoeners van productiviteit. Een lage luchtkwaliteit is de oorzaak van een bekend lijstje symptomen op een ongezonde werkplek: verkoudheid, hoofdpijn, irritatie, vermoeidheid en duizeligheid. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

De luchtvochtigheid van een ruimte moet tussen de 30 en 60% liggen. Onderzoek toont aan dat een frisse luchtcirculatie de productiviteit drastisch doet toenemen en het kortetermijnverzuim laat dalen. Zorg daarom voor genoeg frisse lucht in jouw thuiskantoor, met een optimale temperatuur rond 21 à 22 graden Celsius.

Krijg je toch hoofdpijn? Dan is de lucht wellicht wat te droog. Om dit te voorkomen plaats je een paar groene planten naast jouw bureau, keukentafel of bank. Zó verhoog je de luchtvochtigheid in jouw huis. En daarbij blijkt de kleur groen ook nog eens een positief effect te hebben op jouw gemoedstoestand en is dit dus dubbel belangrijk tijdens het inrichten van je thuiswerkplek. Twee vliegen in één klap.

Wil jij graag meer weten over een productieve (thuis)werkplek?
Lees dan ons e-book over Het Nieuwe Werken.

Powered by

Vorige
Voordelen thuiswerken: de koudwatervrees is eraf
Volgende
Zo werk je overal efficiënt: Activity Based Working
#

Meer weten?

Neem contact op met Anouk Offermanns, Consultant Workplace & Mobility.