#
Nieuws

Informatiebeveiliging in de zorg

28-1-2022, Maastricht

Het afgelopen half jaar hebben cybercriminelen zich vooral gericht op één specifieke sector: de gezondheidszorg. Uit onderzoeken van het Z-CERT, een expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg, blijkt dat vijf Nederlandse zorgorganisaties vorig jaar getroffen zijn door een ransomware aanval. Europees gezien waren dat er maar liefst 31.

Stijging in ransomware aanvallen

Ransomware wordt ook wel ‘gijzelsoftware’ genoemd. Hierbij hacken cybercriminelen een netwerk en versleutelen ze data en systemen. In de meeste gevallen krijg je pas weer toegang tot deze informatie tegen betaling van (een flinke som) geld. Het gevaar van een zwakke informatiebeveiliging in de zorg is dat de gezondheid van patiënten in het gedrang komt. 

Wegens de toenemende zorgen rondom de coronapandemie, was er in de zorg minder oog voor informatiebeveiliging. En de digitale zorgtoepassingen die gebruikt werden, waren nog niet volledig gereed om de markt te betreden.

Waar gaat het mis?

Informatiebeveiliging staat in de zorg nog niet hoog op de prioriteitenlijst, omdat het risico op een cyberaanval veelal verkeerd wordt ingeschat. Daarnaast maken zorginstellingen vaak gebruik van verouderde apparatuur. Een device dat niet up-to-date is, valt makkelijker te hacken. Daarbij ondersteunen leveranciers oude software-updates vaak niet meer, wat een ingang creëert voor cybercriminelen.

Ook speelt de kennis en kunde van IT personeel in de zorg dat zich bezighoudt met informatiebeveiliging een rol. En soms is er simpelweg niet voldoende mankracht om het cybersecurityprobleem aan te pakken.

Conclusie

Het is duidelijk dat de informatiebeveiliging in de zorg van groter belang is dan vaak gedacht wordt. Om sterker te staan tegen cybercriminaliteit zullen zorginstellingen hun IT security onder de loep moeten nemen en de nodige veranderingen doorvoeren. 

ARP helpt zorgorganisaties met het versterken van hun IT omgeving en biedt concrete oplossingen, zoals Device as a Service waarmee je altijd up-to-date devices hebt. Onderaan de pagina vind je gerelateerde contentstukken, waar je meer info vindt over onze oplossingen. Heb je vragen? Onze Solution Specialisten helpen je graag verder! 

#

Meer weten?

Neem contact op met Joeri van den Bosch, Business Developer Healthcare

Vorige
Nieuwe aanbestedingen voor de Bechtle Groep
Volgende
Kwaliteitsupdate ARP Solutions