#
Blog

Minder downtime met een disaster recovery plan

Downtime is de angst van elke IT manager. Begrijpelijk, want de gevolgen van downtime kunnen groot zijn. Juist daarom is er in het moderne digitale tijdperk steeds meer behoefte aan een betrouwbare en solide IT omgeving. Een positieve ontwikkeling, want zo beperken we downtime zo ver mogelijk. De aandacht voor bedrijfscontinuïteit neemt dus toe. De focus is er. Maar waar begin je? Hoe vind je het probleem en herstel je de verloren data? Dat doe je met disaster recovery.

Verloren tijd, lage productiviteit en torenhoge kosten: downtime is killing voor de continuïteit van je bedrijf. Steeds meer bedrijven zijn in grote mate afhankelijk van een IT omgeving voor hun bedrijfskritische activiteiten en diensten. Beschikbaarheid van de IT-omgeving wordt direct aan business gekoppeld. Ervaar jij downtime? Dan kan dit een grote impact op de bedrijfsvoering hebben.

De oorzaken en gevolgen van downtime

Gemiddeld ervaren bedrijven drie storingen pér maand. Dat is vrij veel. Zo’n storing kost gemiddeld genomen maar liefst 115.000 euro. Deze kosten worden vooral gemaakt doordat medewerkers niet kunnen werken en bedrijfsprocessen worden stopgezet. Daarnaast kan het even duren voordat de storing opgelost is. Daarom is het belangrijk om de mogelijke oorzaken van downtime voor jouw IT continuïteit te herkennen. Want zo houd je de downtime zo kort mogelijk. Maar wat zijn eigenlijk de grootste bedreigingen?

  • Defecte harde schijven;
  • Verkeerde hosting;
  • Defecte of verouderde apparatuur;
  • Hacks.

Stel je voor, je datacenter crasht toch. Wat doe je dan? Dan is het tijd voor disaster recovery. Bij de term disaster recovery wordt er vaak gedacht aan een brand of overstroming. Toch zijn er in de praktijk vaak andere oorzaken die catastrofale gevolgen hebben. Denk aan de zwakste schakel in een IT omgeving: de IT eindgebruiker. Een menselijke fout, een virus of een corrupt systeem. Ook al ben je nog zo goed voorbereid, het kan toch gebeuren dat je niet op tijd hebt kunnen ingrijpen. Gelukkig is er dan nog disaster recovery. Althans, als je deze voorzorgsmaatregel treft binnen jouw organisatie.

Meer over Back-up & Recovery lees je in onze infographic, download 'm hier!

Breng jouw datacenter weer tot leven met een disaster recovery plan

Distaster recovery heeft als doel om de bedrijfscontinuïteit in het geval van een calamiteit te garanderen. Dit kunnen je al je bedrijfsactiviteiten zijn of een gedeelte daarvan. Disaster recovery bestaat vaak uit offside back-ups, cloudreplicatie of een volledige ontdubbeling van de infrastructuur op een andere locatie.

Een analyseonderzoek wijst uit welke aspecten geschikt zijn voor een disaster recovery. Op basis hiervan weet je of je distaster recovery omgeving een calamiteit binnen jouw organisatie kan dragen. Het in kaart brengen van dit hele proces noemen we een disaster recovery plan. Hierin leg je vast welke aanpak je hanteert wanneer een van de bovenstaande dreigingen jouw datacenter platlegt. Met dit plan beperk jij de schade van je downtime zo goed mogelijk.

Welk disaster recovery plan past bij jouw organisatie?

One size does not fit all. Wil je weten welk disaster recovery plan het beste bij jouw organisatie past? Neem dan hieronder contact op met een van onze specialisten.

Lees verder in ons e-book 'Hybrid cloud: Datacenter van de toekomst'.

Powered by

#

Meer weten?

Neem contact op met Mark Jongen, Solution Specialist Datacenter.